Over Matjoo!
Wie is Matjoo en wat zijn het digitaal lab en de kunstgalerie

Het was 1998. Na drie jaar ICT verdiende ik een ton per jaar. Voor de deur stond een strakke Coupé. Toch was ik doodongelukkig. Ik nam ontslag, verkocht mijn huis, en ging een jaar op reis. Met 5.000 foto’s kwam ik terug. Dat was het keerpunt in mijn leven. Sinds die tijd richt ik me op visuele communicatie. En sinds kort maak ik ook creatief, digitaal werk. Hier, in het digitale lab en de kunstgalerie van Matjoo!


Wie is Matjoo!?

Matjoo! is eigenlijk gewoon Marc Bijl. Ik ben webdesigner, grafisch vormgever en fotograaf. Daarnaast vind ik het leuk om voor mezelf creatief digitaal werk te maken. Dat laatste doe ik op deze site, onder de naam Matjoo!

Wat betekent Matjoo!?

Matjoo! is de bijnaam die pap me altijd gaf. Het betekent ‘beste vriend’.

Op 30 maart 2019 is pap onverwacht overleden. Door zijn dood ging ik nadenken over ‘de zin van het leven’. Ik merkte dat ik behoefte had aan drie dingen:

  1. Uitvoeren van creatieve ideeën
  2. Inspireren als vader voor onze kinderen
  3. Bijdragen aan de maatschappij en/of het milieu.

Een van mijn creatieve ideeën is het maken van digitale schilderijen. Het voelt fijn en bijzonder dat te doen onder de naam Matjoo! Zo leeft pap toch nog een beetje voort.

Waarvoor staat Matjoo!?

Matjoo! maakt creatief, digitaal werk.

Op de eerste plaats vooral omdat ik het zelf leuk vind.

Maar ook om onze kinderen te laten zien dat je met je leven meer kunt doen dan presteren, carrière maken en geld verdienen. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijker is om te doen wat je écht leuk vindt, te genieten van elk moment dat je gezond bent, en tijd met familie en vrienden door te brengen.

Tot slot vind ik het belangrijk een zinvolle bijdrage aan de maatschappij en het milieu te leveren. Een deel van het geld dat ik verdien met mijn creatieve, digitale werk, gaat naar een goed doel.

Welk goed doel steunt Matjoo!?

Het goede doel dat ik steun met de opbrengsten van dit moment is het project Hersenstrijd.

Het HersenStrijd fonds is in 2017 opgericht door de afdeling Intensive Care Maastricht in samenwerking met het Universiteitsfonds Limburg. Het project zet zich in voor het beperken van de hersenschade op de intensive care afdeling. Onderzoek naar betere behandelingen voor patiënten met ernstig hersenletsel zal resulteren in minder blijvende hersenschade en daarmee een beter herstel.

Ik voel me betrokken bij dit project, omdat mijn vader een herseninfarct en een dubbele hersenbloeding heeft gehad, en de man van mijn zus op dit moment vecht tegen meerdere hersentumoren – tot nu toe helaas zonder resultaat.

Dus wanneer je besluit een van mijn werken aan te schaffen, draag je direct bij aan een betere toekomst voor mensen met een niet aangeboren hersenafwijking.

Dank je wel!